Některé produkty, bez kterých už si nedovedeme představit náš jídelníček, vznikly docela náhodou.o Přesně tak se to událo i se sýry.o Podle dávné legendy, nám vznik sýrů zařídily kočovné kmeny, ze Středního východu.o Prý si, jeden nomád, chtěl vzít na dlouhou cestu mléko.o Aby ho měl v čem uchovat, nalil ho do vaku, vyrobeného ze zvířecího žaludku.– A nastala reakce.– Rennin, enzym, který obsahují žaludeční šťávy, začal v mléce pracovat.– Pomohlo mu sluneční teplo.– Poslední práci vykonal kůň.– Tím, že svým krokem s vakem potřásal, vznikla syrovátka a sýřenina. Je libo kozí nebo oslí?Nejstarší, fyzické důkazy o existenci sýra, pocházejí z Mezopotámie.Jsou staré osm tisíc let. Ale ani Egypt a Řecko se nenechaly, o několik tisíc let později, zahanbit.o Zpracovávaly zkvašené mléko na jogurty a kefíry.o Oddělila se syrovátka a zbylá sýřenina se uchovávala ve speciálních perforovaných nádobách nebo pytlích, aby z ní odkapala tekutina a zůstal jen základ pro sýr.Staří Římané se ve výrobě sýrů doslova vyžívali. Používali mléko– ovcí– koz– krav– oslica do vzniklého sýra přidávali různé příchutě. Například bylinky. Svědčí o tom příručka, kterou v padesátém roce, našeho letopočtu, sepsal jeden starořímský spisovatel a statkář. Barbarské jídloVývoj sýrů ve středověku, byl v režii mnichů.o Dali vzniknout, roku 1070, francouzskému sýru Roquefort.o Ve Švýcarsku se dostal na světlo boží, roku 1267, Emmental.o Angličané dali světu, v roce 1500, Čedar.Oblíbené sýry s plísní jsou, opět, dílem náhody, která se udála ve Francii.– Pastevci zapomněli sýr v ošatce a pak ho našli porostlý bílou plísní.– Díky tomu, že měli dost odvahy (nebo hladu), sýr nevyhodili.– Zachutnal jim, a tak máme sýr Brie.Jen u královského dvora se nemohli dlouho rozhodnout, jestli ten barbarský pokrm mají, nebo nemají ochutnat.