Obyčejná miska, že by měla takovou moc? Tak hlavně není jen tak obyčejná, a pokud se naše dotyčná osoba se stravuje zdravě a navíc si klíčky nechává klíčit na umělohmotném sítku, tak jste vyhráli jackpot. Ideální dárek je na světě. Sama o sobě je to vlastně taková skládačka, která je složena ze třech samostatných částí, kde se nechávají semínka klíčit. Každá část má pod sebou odpadový sifon, je to takové dno, aby vlastně dávalo vláhu semínkům, ale zase na druhou stranu aby nebyly ve vodě. To by bylo rázem po úrodě, jelikož by se o slovo přihlásila plíseň. Poslední je dno, které zachytává přebytečnou vodu. Miska na klíčení semínek má samozřejmě i své víko. Když se tato skládačka poskládá, tak nejen, že zabere v kuchyni málo místa, takže je vlastně stále naklizeno, ale zároveň umožňuje díky patrům vypěstovat až 3 různé druhy klíčků. Jak správně nakličovat Vezmeme jednu z misek, a na dno dáme vybraná semínka. Klíčit můžeme prakticky cokoliv hrášek, čočku, pšenici, ječmen, řeřichu, ředkvičky, červenou řepu, saláty, špenát, brokolici a mnoho dalších druhů. Dno zaplníme tak zhruba z 30 % plochy. Propláchneme a přikryjeme víkem. Lepší je misku nestavět na slunce, ale nechat ji na temnějším místě. Do dalších dvou můžeme dát zase jiné druhy, tím si vlastně zajistíme docela různorodou pestrou úrodu. Vždy je lepší zalévat vodou ráno a večer. Stačí na horní část, protože voda postupně proteče ke všem patrům. Přebytečnou vodu je dobré vylévat a nenechávat ji usazenou na dně. Když sklidíme úrodu, tak patro umyjeme a můžeme opět nasadit něco jiného. Zkrátka je to nejjednodušší péče. Navíc můžeme díky průsvitné ploše pozorovat, jak se semínka probouzejí ze spánku a začínají se objevovat první klíčky. Pěstujeme po celý rok Skutečně nezáleží na době, kdy se rozhodneme s probouzením semínek ze spánku. Prakticky to jde celý rok a pokaždé jiný druh zeleniny, tím se nám pojídání klíčků neomrzí. Jí se především v syrovém stavu, abychom do těla dostali co nejvíce prospěšných látek pro zdraví. Přidávají se do salátů, jako dekorace na pečivo nebo posyp do polévek, koktejlů a podobně. Pokud máme už povadlejší a nemáme na ně chuť, nebudeme je vyhazovat, ale dostanou šanci v podobě pleťových masek, přípravku na vlasy nebo je můžeme využít jako přírodní lék na popraskané rty.