Klíčky se stávají součástí naší kuchyně

Dříve jsme je více viděli v receptech zahraniční kuchyně, ačkoliv se nejedná o žádný nový trend, který by k nám zavedli cizinci. Klíčky pojídali již běžně naši předkové, protože věděli, že konzumací tím prospějí svému organismu. Zcela určitě nevěděli, co všechno tato jedlá bomba obsahuje, nicméně to přijímali jako dar přírody pro ně. Nyní si můžeme dopřát tuto zdravou pochoutku i my v našich běžných domácnostech. Některé z receptů si lze snadno uvařit a inspirací nám může být https://www.nakliceno.cz/recepty/, kde jsou součástí receptur právě zmíněné klíčky. Je pravdou, že se dají pojídat i jen tak, jako zobání k televizi nebo posyp na pečivo. Ovšem jsou velmi chutné a doplňují tak bez problémů celou řadu zeleninových salátů, dresinků a jsou skvělým doplňkem i k rybám. Stranou nezůstávají polévky, omáčky, pomazánky a dekorace nebo příloha s hlavním pokrmem.

polévka

Zbyly vám klíčky a nevíte jak rychle je zpracovat? Vyzkoušejte rychlý a zdravý salát, který můžete podávat například k večeři.

Tuňák s fazolkami a klíčky

Ingredience:
1 konzerva tuňáka – nejlépe ve vlastní šťávě
1 červená cibule
1 konzerva sterilizovaných červených fazolí, mohou se použít i vařené, studené fazolky
1 menší pekingské zelí, lze použít i ledový nebo římský salát
2 hrsti naklíčených klíčků a asi nejlépe chutnají mungo klíčky
3 – 5 cherry rajčátek nebo 2 rajčata
1 kelímek ne moc tučné zakysané smetany
2 kyselé okurky
sůl, pepř, hořčice nebo citron – záleží již na vlastní chuti

korejské jídlo

Postup:
Z tuňáka a fazolí slijeme tekutinu. Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme, poté ji nakrájíme na menší kousky. Vezmeme si mísu a vše do ní vložíme, dále přidáme zakysanou smetanu a klíčky. Důkladně vše promícháme a dochutíme podle naší chuti, můžeme přidat i jiné koření nebo bylinky. Poté je čas salát nechat vychladit a následně jej podávat s pečivem, nejlépe celozrnným. Opět jako ozdobu můžeme použít klíčky, které budou příjemně chrupat. Nezbývá, než popřát dobrou chuť.